Rue Mousset Robert, Paris 12

Rue Mousset Robert, Paris 12 - © JKLN Architecte
Rue Mousset Robert, Paris 12 - © JKLN Architecte
Rue Mousset Robert, Paris 12 - © JKLN Architecte
Rue Mousset Robert, Paris 12 - © JKLN Architecte
Rue Mousset Robert, Paris 12 - © JKLN Architecte
Rue Mousset Robert, Paris 12 - © JKLN Architecte
Rue Mousset Robert, Paris 12 - © JKLN Architecte
Rue Mousset Robert, Paris 12 - © JKLN Architecte
Rue Mousset Robert, Paris 12 - © JKLN Architecte
Rue Mousset Robert, Paris 12 - © JKLN Architecte
Rue Mousset Robert, Paris 12 - © JKLN Architecte
Technical specifications
24 collective housing and an associative facilities for young children

6-16 rue Mousset Robert - Paris 12

Restricted competition

Non winner

Public contracting authority

RIVP

Architect

JKLN Architecte

Co-contractor / Sub- contractor

BET Structure : EVP Ingénierie
BET Fluids / Environmental : Louis Choulet
Economist: VPEAS

Surface

1712 m² SDP

Submission deadline

July 2016

Construction cost

4 500 000 € HT

Certifications

NF Habitat HQE
Paris Climate Plan

Spécificity

Massive stones

Description

The proposed project aims to accentuate the notions of alignment, limit and horizontal. The formation of a second interpretation is made possible by a set of quinconces in blueprint revealing a rear fragmentation over a courtyard. The arrangement of patios and buildings accentuates the extended length. Through their association they create the full and the empty. The digging of the material invokes the imagery of stone quarries.

The plot located at 6-16 rue Mousset Robert in Paris 12th hosts a project of 24 dwellings and a facility for toddlers. The project is to fit in a very shallow plot whose entire length (60 × 16m) runs along the street. The various scales presented by the site beckon to create a both morphological and typological continuity through the project. The proposed project aims to accentuate the notions of alignment, boundary, fragmentation, horizontal, and extended length. The presence and interpretation of modules is noticeable but not immediately apparent.
The voids are characterised by shared spaces, street-side service areas and courtyard for courtyard-side facility. The entry sequences are thus characterised by these full-height voids. The volumetric composition of the project is strongly linked to the site and its specificities due to its isolation. The space is hollowed to create views and allow entrance of light in the dwellings and in the ground-level facility.
The philosophy of local construction, sober and sustainable, which is supported by the project and its position led us to propose a massive stone structure.
Building solid mass housing is a commitment to ancestral and authentic material. This approach questions the way of producing constructions. The digging of the material to create voids and let the light return to the imagery invoked by stone quarries.
The typologies of developed housing make sense in their specificities and in the whole process. The shape of housing is linked to the developed urban shape. The proposed typologies are diversified. The operation comprises 24 dwellings distributed among 50% T4/T5 - 3 T1, 6 T2, 3 T3 10 T4 and 2 T5.
In terms of living surface area, the plan offers comfortable accommodations whose spatial characteristics are:
. Days and nights are hierarchically differentiated.
. The dwellings benefit from multiple orientations.
. The residences invariably prefer the street-side when they are bare of facade.
. Service spaces are grouped together
to form a backbone in the centre of the project in order to free up the facades for living spaces.
The layout and sizing of the glazed parts has been the subject of particular attention. To reduce the need for artificial lighting. Sun protections adapted to the orientation of the sun according to each season (solar intake in winter and sunscreen in summer to avoid overheating) are offered by the installation of canvas blinds either to create a filter or to totally obscure the room.
This project includes three exterior staircases, each serving a maximum of four dwellings per floor. Two of them are on the front street and two others in the recess, pointing towards the courtyards. Distributions become living spaces in their own right. These shared spaces are exterior, facing south. These are shared terraces. We do not live only in our own apartment, but in a communal building we share the whole. This notion of community will be at the heart of the project.
It is through the study of common living spaces that the quality of the project makes perfect sense. The dwellings located in R 1 are simplexes, the dwellings located in R 2 are all made into duplexes in order to free up private terraces in R 3. The facility for toddlers is provided on the site by embracing its limits and its breathing. The courtyards accentuate the backbone that crosses the site at its length. Learning spaces are organised in three sections and are divided and interspersed while being joined and connected to each other. The plot's rear wall becomes the back of a playground and recreation area.

You are using an outdated browser.
Please upgrade your browser to improve your experience.