Eteläranta, Helsinki

Eteläranta, Helsinki - © JKLN Architecte
Eteläranta, Helsinki - © JKLN Architecte
Eteläranta, Helsinki - © JKLN Architecte
Eteläranta, Helsinki - © JKLN Architecte
Eteläranta, Helsinki - © JKLN Architecte
Eteläranta, Helsinki - © JKLN Architecte
Eteläranta, Helsinki - © JKLN Architecte
Technical specifications
Helsinki Guggenheim Museum

Eteläranta, Helsinki, Finlande

International competition

Non winner

Client

Fondation Guggenheim
Ville d’Helsinki

Architect

JKLN Architecte

Surface

12 200 m² SDP

Submission deadline

September 2014

Construction cost

130 000 000 € HT

Description

The new museum creates a threshold for art, a bridge between the city and the museum, architecture and landscape, the old and the new. The project takes advantage of the special attention to both physical and mental. A series of structural vertical layers defines the main volumes created by different galleries. Between transparency and opacity, the glass walls define the museum and create a series of interconnected galleries

The Guggenheim Museum Helsinki is based on the desire to provide a social and cultural place for residents and visitors. It is a real public space that is a continuation of the promenade and arouses curiosity by creating an architectural and landscaped event while promoting its context. The new museum creates a threshold for art, a bridge between the city and the museum, architecture and landscape, the old and the new. The project takes advantage of the special attention to both physical and mental. The proposal consists of a series of structural vertical layers which define the main volumes created by different galleries.
Between transparency and opacity, the glass walls define the museum and create a series of interconnected galleries. The galleries are parallel to each other and facing the docks. The structure offers cracks and provides light. The building is composed like a cathedral with a nave and wings. This project tries to touch the beauty, the purity and the power of a sacred space. The walls delineate the boundaries of the site, inviting the public to enter and offering views across the building. The heart of the building is composed of a horizontal compressed lobby. It is crossed by an atrium and creates a space for the city's major events and offers a view of the galleries where the visitor can find a work of art at level 1, for example. This atrium illuminates the ground floor and visitors. Upstairs, the visitor can enjoy the different galleries. The exhibition galleries are flexible and represent adjoining spaces that can be combined or divided according to the needs.

You are using an outdated browser.
Please upgrade your browser to improve your experience.