Blvd Bessières, Paris 17

Blvd Bessières, Paris 17 - © JKLN Architecte
Blvd Bessières, Paris 17 - © JKLN Architecte
Blvd Bessières, Paris 17 - © JKLN Architecte
Blvd Bessières, Paris 17 - © JKLN Architecte
Blvd Bessières, Paris 17 - © JKLN Architecte
Blvd Bessières, Paris 17 - © JKLN Architecte
Blvd Bessières, Paris 17 - © JKLN Architecte
Technical specifications
16 collective and family housing

119 bd Bessières, Paris 17

Restricted competition

Non winner

Public contracting authority

Pierres et Lumieres

Co-contractor / Sub- contractor

BET Structure, EVP Ingénierie
BET Fluids / Environmental, Louis Choulet
Economist : VPEAS

Architect

JKLN Architecte

Surface

850 m² SDP

Submission deadline

November 2016

Construction cost

2 000 000 € HT

Certifications

NF HABITAT HQE
Paris Climate Plan

Description

The very narrow plot dictates a typology of frame with slender silhouette. The aim here is to transform the narrowness of the plot into a vertical dynamic. This flaw is made habitable by the architecture. Its verticality, its slenderness affords the inhabitant a low-angle view of the whole surrounding territory. A large clearance exists in front of the building which connects with another frame; that of the tree-lined space opposite in the Honoré de Balzac high school. It is through this search for a more distant frame that the building is anchored to this site.

The plot, slightly trapezoidal, 12.95 metres wide on the boulevard Bessières, and 6.70 to 14.20 metres in the adjoining boundaries is occupied by a building of height R+4 on a basement level for hotel use. The future project is set up in relation with existing buildings in order to offer new perspectives and bridge a hollow Parisian tooth. The building recreates an urban front and completes the island so that it finds its unity in its profile.
The very narrow plot dictates a typology of frame with slender silhouette. The aim here is to transform the narrowness of the plot into a vertical dynamic. This flaw is made habitable by the architecture. Its verticality, its slenderness affords the inhabitant a low-angle view of the whole surrounding territory. A large clearance exists in front of the building which connects with another frame; that of the tree-lined space opposite in the Honoré de Balzac high school. It is through this search for a more distant frame that the building is anchored to this site.
The typologies mainly comprise small dwellings with 45% T1, 45% T2, as well as 5% T3 and 5% T4. The typologies of T1 and T2 are associated to form a current floor plan that builds up from R +1 to R +7. The T4 is found in R+8 and the T3 in R+9 to fit the profile and convert the top floor with a recess.
The current floor plan consists of 4 rooms on the street-side, partitioned structurally by dividing columns on the front allowing the expansion of the interior space over the entire height of the building and therefore the flexibility of housing.
The facade on boulevard is designed as a thick mineral grid with multiple finishes. It is structured and framed over a width of four horizontal bays. The glazed parts come between two shear walls creating an opening over the entire width of the room and accentuating the desire to extend the interior space towards the outside as well by framing the view and marking the thickness of the facade to enjoy privacy in relation to the boulevard. Window sills and parapets are composed in two planes slightly set back from each other. A slight curve is introduced in the design of these elements to mark the presence of the planter whether one is on window sill or in loggia.

You are using an outdated browser.
Please upgrade your browser to improve your experience.