Chemin de Chasseron, Lausanne

Chemin de Chasseron, Lausanne - © JKLN Architecte
Chemin de Chasseron, Lausanne - © JKLN Architecte
Chemin de Chasseron, Lausanne - © JKLN Architecte
Chemin de Chasseron, Lausanne - © JKLN Architecte
Chemin de Chasseron, Lausanne - © JKLN Architecte
Chemin de Chasseron, Lausanne - © JKLN Architecte
Technical specifications
Migrants residence center

Chemin de Chasseron - Lausanne - Switzerland

Open procedure

Non winner

Client

Etablissement vaudois d’accueil des migrants (EVAM)

Submission deadline

July 2014

Construction cost

3 064 000 € HT

Certifications

Minergie Eco

Description

This particularly compact Chasseron shelter accommodates 86 residents, transforming the building into a real little "living machine". The unity of life preserves an intimacy experienced at the end of a sometimes very long journey while having the possibility to open up to the community. This double resonance is thought out in plan and section to create a comfortable, optimised, flexible space with an individual and collective future.

This particularly compact Chasseron shelter accommodates 86 residents, transforming the building into a real little "living machine". The unity of life preserves an intimacy experienced at the end of a sometimes very long journey while having the possibility to open up to the community. This double resonance is thought in plan and section to create a comfortable, optimised, flexible space, promising an individual and collective future.
The density of the home is handled by a rational organisation of plans. The compact building fits into a residential context. It marks the angle while letting an upstream respiration with a public forecourt allowing a distance from its context.
The project includes 27 double rooms, and 16 double rooms with sanitary facilities. Shared kitchens and shared bathrooms for each gender are located on each floor.
A central core provides natural light to the heart of the project and serves for ventilation in this dense volume. The vertical circulation is generous and naturally lit. All rooms are served by the horizontal circulation that encircles the central core. Particular attention has been paid to the relationship with the floor traffic: distance from the rooms, visibility and intimacy.
In the bedrooms, the position of the furniture was thought out to create a comfortable, optimised and flexible space, allowing the privacy of each resident.
The facade consists of prefabricated concrete panels and wood cladding to enliven the thickness of the facade. The face is pierced and bevelled in the thickness. The perforation of the casting follows a regular pattern, all the way up to let natural light enter the living rooms. The slab noses are accentuated and bring a pattern integral to the structure of the building.

You are using an outdated browser.
Please upgrade your browser to improve your experience.